Pakowarka prozniowa gastronomiczna

Pakowarka próżniowa służy do szczelnego zamknięcia wyniku w dedykowanym pojemniku, zwykle foliowym opakowaniu, po uprzednim odessaniu z niego powietrza. Pakowanie próżniowe pozwala na znaczniejsze zachowanie świeżości zapakowanych produktów dzięki ograniczeniu do minimum rozwoju bakterii oraz pleśni. Jedzenie zapakowane w obecny zabieg może istnieć nawet kilkukrotnie trwalsze niż w sukcesie zastosowania nowych form pakowania.

Na zbytu jest jednoznacznych kilka sposobów pakowarek próżniowych, tylko ich używanie jest podobne, są duże dysproporcje w procesie pakowania. Pakowarka komorowa - po daniu artykułu w ostatnim opakowaniu wewnątrz komory jest w niej wytworzona próżnia. W trakcie tego mechanizmu reszki powietrza są wypchnięte z opakowania. Po ukończeniu procesu następuje zgrzanie otworu. Pakowarki komorowe leżą w innych rozmiarach od młodych aż po urządzenia dwukomorowe, zwiększające wydajność pakowania. Ten sposób maszyn lubiany jest przede każdym ze powodu na niskie koszty obsłudze oraz prostota i energia używania. Wykorzystywane przede wszystkim w sektorze żywieniowym oraz handlu. Pakowarka listwowa - w przeciwieństwie do pakowarek komorowych pakowany produkt jest poza urządzeniem. Próżnię otrzymuje się poprzez użycie specjalnej folii oraz umieszczenie otworu worka, tak żebym produkt pozostał jak właśnie zamknięty, wewnątrz urządzenia. Niewielkie, w zestawieniu z pakowarką komorową, rozmiary oraz duża mobilność są wielkimi wartościami tego typu urządzeń. Jednakże konieczność zakupu specjalnej folii znacząco zwiększa koszty eksploatacji. Wykorzystywana zwłaszcza w przemyśle spożywczym tam gdzie są artykuły o niebanalnych kształtach np, dziczyzna. Opakowania - w wypadku pakowarek komorowych wybór rodzaju folii nie ma racja długiego miejsca jak w przypadku listwowych. Pierwszy rodzaj maszyn pracuje przede wszystkim na płaskich i szybko dostępnych foliach gładkich. Drugi rodzaj pakowarek wymaga użycia folii moletowanej.